Language
destinations

Zagreb

Popoln oddih ob koncu tedna za ljubitelje nakupovanja in navdušence nad kulturo.

Odkrij Zagreb

Kot prestolnica in največje mesto na Hrvaškem je Zagreb politično, komercialno, izobraževalno in kulturno srce Hrvaške. Je tudi živahno središče cestnih in železniških povezav med državami v regiji, saj povezuje avtobusne linije med Budimpešto, Dunajem, Ljubljano, Beogradom in hrvaško obalo. Njegove živahne ulice, polne uličnih umetnikov, so kot ustvarjene za sprehode, medtem ko številni parki in vodnjaki prinašajo senco in osvežitev v vročih poletnih dneh. Če v mesto pridete kot turist ali po službeni dolžnosti ali če ostanete dalj časa, vas bo Zagreb očaral.

Kaj početi

Muzeji

V neštetih zagrebških muzejih se lahko seznanite z zgodovino, umetnostjo in kulturo ne samo Zagreba in Hrvaške, pač pa tudi Evrope in celotnega sveta. Za ljubitelje zgodovine sta kot nalašč arheološki muzej in etnografski muzej, za tiste, ki jih zanima več o zgodovini Zagreba, pa bo zagotovo zanimiv obisk muzeja mesta Zagreb. Mnoge umetnostne galerije in muzeji, kot so moderna galerija, muzej umetnostne obrti, muzej Mimara in mnogi drugi, nudijo zatočišče umetniškim dušam. Tisti, ki pa cenijo predvsem sentimentalnost, bodo uživali v muzeju propadlih razmerij: njegove bogate zgodbe, stkane okrog navidezno ničvrednih predmetov, vas bodo morda nasmejale, morda užalostile, morda oboje, vsekakor pa bodo poskrbele za to, da boste malce bolj znali ceniti ljudi v svojem življenju.

Dogodki

V Zagrebu se slavje odvija skozi vse leto. Ne glede na letni čas se vedno nekaj dogaja. Če obiščete Zagreb pozimi, lahko občutite številne adventne dogodke – od stojnic s hrano na vsakem vogalu in dobre glasbe iz zvočnikov na mestnih trgih do svetlečih božičnih lučk, ki visijo vsepovsod. Tudi če ne pridete v Zagreb v adventnem času, vam ne bo dolgčas, saj bodo mnogi glasbeni festivali zagotovo pritegnili vašo pozornost.

Za navdušence nad znanstveno fantastiko in fantazijo sta Sferakon in InfoGamer nebesa na zemlji. Dogodka trajata približno tri dni, med njima pa se je mogoče udeležiti različnih predavanj o priljubljenih franšizah, namiznih iger in iger vlog LARP, pri katerih igrate domišljijsko vlogo v realnem okolju.

Odrske umetnosti

Če ste ljubitelj gledališča in klasične glasbe, bosta prizorišči, kot sta hrvaško narodno gledališče in koncertna dvorana Vatroslav Lisinski kot nalašč za vas. Če iščete odrsko predstavo, ki bi bila primerna za otroke, obiščite manjša gledališča, kakršno je na primer lutkovno gledališče. Če ste filmski navdušenec, obiščite Zagreb v sodem letu in lahko si boste ogledali svetovni festival animiranih filmov, Animafest.

Verske znamenitosti

Zagreb kot regionalno versko središče skriva mnoge verske spomenike. Če ste katoličan ali pa vas katoliška zgodovina enostavno zanima, je zagrebška katedrala primeren kraj za začetek vašega popotovanja. Njeni čudoviti gotski notranjost in zunanjost očarata vsakogar, ki si upa pogledat navzgor. Strešniki na cerkvi sv. Marka so položeni tako, da predstavljajo grb Zagreba in Troedinega kraljestva Hrvaške, Slavonije in Dalmacije, medtem ko vas bo arhitektura bazilike svetega srca Jezusovega osupnila.

Vrtovi

Sprehodite se po živalskem parku in uživajte v zvokih narave, s katerimi se v okoljih, ki so kar najbolj podobna njihovim naravnim, oglašajo lemurji, čebele in ribe. Oglejte si plenilce, ki živijo v sožitju nedaleč od svojega plena, in se predajte lepotam redkega in ogroženega rastlinstva.

Če imate rastline raje kot živali, morate obiskati zagrebški botanični vrt. Vzemite skicirko ali slikarsko stojalo in ga postavite na vrt, kjer se različne cvetlice in zelišča nežno pozibavajo v vetrcu, ali pa sedite na klopco in uživajte v očarljivih vonjavah.

Najboljše restavracije

Zagrebške restavracije ne nudijo samo narodne hrane, kot so štruklji in zagrebške rezine, pač pa tudi mednarodne jedi. Če želite jesti, kar jedo domačini, poskusite čevapčiče ali sarme v restavraciji Pri zvoncu , če pa vas bolj zanimajo izbrane kulinarične dobrote, bo restavracija Dubravkin put pravi naslov za vas.

Najboljša prenočišča

V Zagrebu lahko najdete pestro ponudbo nastanitev – čudovite hotele, družinske penzione in kampe – v mestu se najde nekaj za vsakogar.

Hostel

Main Square Hostel v središču Zagreba je samo 20 m oddaljen od Trga bana Jelačića. Sodoben hostel nudi večposteljne sobe in apartmaje z brezplačnim dostopom do brezžičnega interneta ter skupen dnevni prostor.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

B&B Cool Centre Zagreb, 100 m od zagrebškega Cvetnega trga, ponuja klimatizirane sobe. Z idealno lokacijo v predelu Donji Grad je to prenočišče z zajtrkom samo 2 minuti hoje oddaljeno od arheološkega muzeja in 3 minute hoje od Trga bana Jelačića.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Hotel Dubrovnik v samem srcu  Zagreba stoji na  glavnem zagrebškem trgu , njegove korenine pa segajo v leto 1929. V svoji ponudbi imajo prenovljene sobe in apartmaje s klasično notranjo opremo ter sodobno infrastrukturo. Na voljo so najsodobnejši sistem IPTV, poslovno središče, fitnes, bar, restavracija in brezplačen dostop do interneta.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Ob prihodu ne boste imeli težav z dostopom do svojega hotela ali apartmaja. Centralna avtobusna postaja, Autobusni Kolodvor Zagreb, ima dobre povezave s taksiji in solidnim sistemom javnega prevoza. Če ne želite obtičati v prometu, je tramvaj najboljša izbira – zemljevid in osnovne informacije o tramvaju so enostavno razumljivi.

Zagreb je kot nalašč za sprehode, hkrati pa omogoča prijetne vožnje s kolesom. Lahko si izposodite kolo, če želite hitreje potovati skozi mesto in hkrati imeti dostop povsod, kjer ga imajo pešci, lahko pa se vkrcate na trolejbus in se prepustite, da vas prevaža naokrog.

Posamezne vozovnice za eno mestno območje stanejo od 4 do 6 kun, odvisno od tega, kje jih kupite. Lahko kupite tudi 24-urno, 3-dnevno, 7-dnevno, 15-dnevno ali 30-dnevno vozovnico.

Bus routes from and to Zagreb

Poti Stops
Budimpešta – Zagreb Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Bratislava – Zagreb Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
München – Zagreb Munchen – Linz – Vienna – Vienna APT – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Zagreb – Budimpešta Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest
Zagreb – Bratislava Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest– Gyor – Bratislava
Zagreb – München Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest– Gyor – Bratislava – Vienna APT – Vienna – Linz – Munchen