Language
destinations

Umag

Mesto športa

Odkrij Umag

Očarljivo in slikovito mestece, ki so ga na severozahodni obali Istre odkrili starodavni rimski plemiči. Danes Umag predstavlja hrvaška vrata v Evropo. Pristaniško mestece, ki je bilo sprva zgrajeno na manjšem otoku, pozneje pa so ga povezali s kopnem, je danes znano kot športno središče Istre, saj privablja številne vrhunske tenisače z vsega sveta. Predstavljaj si, da si rimski plemič ali plemkinja, medtem ko se sprehajaš po ozkih uličicah Umaga in uživaš v starodavni arhitekturi. Lepota mesta ne bo prevzela zgolj tvojega srca, pač pa tudi tvojo domišljijo.

Kaj početi

Zgodovinski deli mesta

Beneške hiše krasijo staro jedro Umaga. Deli obzidja in utrdb nekdanjega mesta so ohranjeni kot tudi baročne ter renesančne cerkve in stavbe. Umag ima številne zgodovinske stavbe, med katerimi sta tudi cerkev sv. Marije in cerkev vnebovzetja Blažene Device Marije in sv. Pelegrina. Ljubitelji umetnosti, ki želijo izvedeti več o zgodovini in kulturi mesta, naj obiščejo dve galeriji v Umagu: galerijo Marin in galerijo Dante Marino Cettina.

Devet kilometrov iz Umaga leži Savudrija, najzahodnejša točka Hrvaške. Savudrija je najbolj znana po svetilniku, ki je najstarejši aktivni svetilnik na Jadranskem morju in prvi svetilnik na svetu, ki je za osvetlitev uporabljal svetilni plin. Zgodba o gradnji svetilnika je tudi zgodba o nesrečni ljubezni avstrijskega grofa Metternicha. Ko si ravno tam, lahko obiščeš prodnato plažo, ki je zgolj trideset metrov oddaljena od svetilnika, in uživaš v lepotah Jadranskega morja.

Dogodki

Vsako leto se v Umagu odvije mnogo dogodkov, med katerimi je najbolj odmeven teniški turnir ATP Croatia Open, ki privabi teniške zvezdnike in navdušence z vsega sveta. Ljubitelji gledališke umetnosti lahko uživajo na Mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev. Mednarodni orgelski festival z imenom Organum Histriae Umag in mednarodno orgelsko tekmovanje bosta zanimala tiste, ki uživajo v klasični glasbi, zlasti orgelski. Če imaš rad književnost, obišči Mednarodni literarni simpozij, če pa imaš rad tudi znanost, bo literarni in znanstveni zbor Forum Tomizza kot nalašč zate.

Tradicionalna lokalna praznovanja z zabavami se končajo šele ob sončnem vzhodu, med njimi pa starodavne mestne ulice napolni mladostna energija. V župnijski cerkvi in na trgu svobode prirejajo koncerte z umirjeno klasično glasbo. Če si ljubitelj velikih zabav z didžeji, bo Sea Star Festival prava prireditev zate.

Plaže

Mnoge čudovite plaže krasijo obalo Umaga, od peščenih in skalnatih do betonskih in prodnatih. Vsakdo lahko najde plažo zase. Plaža Osmica leži samo 2 km od središča Umaga in je zelo primerna za družine z otroki. Tamkajšnje morje je zelo plitko in omogoča enostaven dostop, čudovito zelenje nudi senco v vročih poletnih dneh, v bližini pa je tudi otroški bazen z zabavno gusarsko ladjo. Športni navdušenci bodo zagotovo najbolj uživali na plaži Polynesia. Razdeljena je na prodnati, betonski in skalnat del, na voljo pa je bogata športna infrastruktura, kot so igrišče za odbojko na plaži, teniška akademija Umag, center za vodne športe in otroško igrišče.

Najboljše restavracije

Ne glede na to, kaj rad ješ, ima Umag pestro ponudbo. Tam lahko uživaš v mnogih lokalnih dobrotah in specialitetah, kot so pršut, sir, svinjska pečenka, ocvrtki, kroštule in tartufi. Ne pozabi poskusiti sredozemskih in lokalnih ribjih jedi. Vse te jedi in še več lahko poskusiš v mnogih restavracijah in tavernah, kot so Konoba RusticaKonoba MisoPergola in Konoba Nonol.

Najboljša prenočišča

Turizem v Umagu se izjemno hitro razvija. Najdeš lahko nastanitev za vse vrste oddiha, wellness hotele, družinske hotele, hotele za kolesarje, kampe, gostišča in druga prenočišča pri zasebnikih.

Gostišče

Apartmaje Punta najdeš 500 m od plaže in 800 m od zgodovinskega jedra Umaga, v njih pa imaš na voljo brezplačni brezžični internet in brezplačno parkirišče, v kompleksu pa je tudi restavracija s teraso in barom. Vse sobe in apartmaji imajo satelitsko televizijo in klimatsko napravo.

VEČ O GOSTIŠČU

Prenočišča z zajtrkom

B&B Carmela vam 1,2 km od avtobusne postaje v Umagu in 1,5 km od starega mestnega jedra Umaga ponuja skupni prostor s televizorjem. Na voljo je tudi brezplačni brezžični internet.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Hotel Meliá Coral v letovišču Katoro je od morja oddaljen samo nekaj korakov, opremljen pa je z wellness centrom, bazeni, fitnes studiom in brezplačnim brezžičnim internetom. Ta zdraviliški hotel, obkrožen z borovci, stoji samo 3 km od središča Umaga. V njem najdeš samopostrežno restavracijo, kjer si lahko pripravo hrane ogledaš v živo, sredozemsko taverno z jedmi po naročilu, klub na plaži in bar s prigrizki.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Umag je mestece, ki si ga lahko ogledaš peš. Če si hočeš mesto ogledati hitreje, lahko najameš kolo ali avto. Lahko pa tudi pokličeš taksi. Ne glede na izbrano vrsto prevoza se ne pozabi ustaviti in občudovati lepot mesta in narave, ki ga obdaja.

Avtobusne povezave z Umagom

Poti Stops
Iz Umaga do Münchna Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Umaga do Ljubljane Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana 
Iz Münchna do Umaga Munich– Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag 
Iz Ljubljane do Umaga Ljubljana   Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Iz Pulja do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag– GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Salzburga do Pulja Salzburg – Villach –  Bled – Ljubljana Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag– Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Pulja do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg
Iz Pulja do Ljubljane Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
From Pula to Frankfurt Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Pulja do Bleda Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled
Iz Poreča do Münchna Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Poreča do Ljubljane Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana 
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Münchna do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Iz Ljubljane do Pulja Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Ljubljane do Poreča Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Bleda do Pulja Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula