Language
destinations

Trst

Očarljiv in raznolik

Odkrij Trst

To mesto v bližini slovenske meje te bo očaralo, če se mu posvetiš. Kot je nekoč rekel popotniški pisatelj Jan Morris: nima nobene nepozabne atrakcije, nobene univerzalno znane melodije, značilne kuhe, vendar njegova robata eleganca še vedno navdihuje številne pisatelje, izgnance in upornike. Postavljen je na divjo kraško planoto, ki jo skoraj v celoti obdaja Slovenija, zato je fizično ločen od preostanka Apeninskega polotoka. Navdušenci nad mesto so za svoje vzeli predvsem tržaške bleščeče kavarne v slogu belle époque, temačne bare in bifeje ter burjo – ko boš enkrat tukaj, ga ne boš želel zapustiti.

Kaj početi

Muzeji

V Trstu lahko izbiraš med desetinami muzejev. Muzeji, kot so muzej Revolterra, muzej orientalske umetnosti in Lapidario Tergestino, zagotovo pritegnejo vse, ki imajo radi zgodovino in umetnost. Če želiš izvedeti več o Trstu, obišči muzej narodne zgodovine. Vsi, ki jih zanima lepota znanosti, bodo z veseljem raziskali muzeje, kot sta Immaginario Scientifico in Morski muzej. Če te zanima življenje v morju in želiš izvedeti več o podvodnih bitjih v tržaškem zalivu, obišči Morski akvarij. Sprehodi se po 90 hektarjih botaničnih vrtov v mestu in uživaj v izjemni raznolikosti rastlin. Nadebudni pisatelji in vsi ljubitelji književnosti lahko obiščejo njim namenjene muzeje: muzej Joyce, muzej Svevo in muzej Petrarchesco Piccolomineo. Vsi trije so posvečeni čudovitim knjižnim delom, ki so nastala v Trstu.

Zgodovinski deli mesta

Trst ima bogato zgodovino, ki jo lahko izkusiš prek številnih spomenikov. Skrivaj se v ozkih ulicah starega mesta (Città Vecchia), obišči avstrijsko četrt in si oglej izjemno avstro-ogrsko arhitekturo ter razišči starodavno rimsko gledališče. V Trstu sta tudi dva gradova, vredna obiska, San Giusto in Miramare. Uživaj v panoramskem pogledu na Trst z obzidja in stražnih stolpov gradu San Giusto ter uživaj v morskem vetriču ob obisku gradu Miramare. Na hitro lahko obiščeš tudi svetilnik Victory, Arco di Riccardo in Canal Grande.

Naravna čudesa

Grotta Gigante je ena od največjih jam na svetu, ki je dostopna turistom. V ogromni dvorani si lahko ogledaš ogromno stalaktitov in stalagmitov različnih oblik in barv. Na 50 minutni ogled te čudovite jame ne pozabi vzeti jakne.

Vera

Če te zanima judovstvo in želiš obiskati sinagogo, se odpravi na vodeni ogled tržaške sinagoge. Vsem, ki jih zanima krščanstvo, bo posebno zanimiv obisk cerkve Sv. Spiridona, cerkve Sv. Antona in katedrale Sv. Justa.

Kuriozitete

S Trstom je povezanih veliko legend, kot je legenda o burji, ki razloži zgodbo tržaškega podnebja in burje. Ruševine starega gradu Duino obkrožata dve legendi. Prva pravi, da se je mlad pastir odločil zgraditi manjšo cerkev Device Marije, kjer zdaj stojijo ruševine gradu. Druga legenda pripoveduje usodo plemkinje, ki jo je doletela strašna usoda. Vsako noč zapusti svoje kamnito telo na pečini ter se premika po sobah gradu, kjer išče sobo, v kateri je bila zibka njene hčerke.

Če si želiš ogledati, kako so bile videti trgovine pred stotimi leti, vsekakor obišči drogerijo Toso. Notranjost trgovine se ni spremenila še od leta 1906, zato je nakupovanje v tej trgovini edinstveno doživetje.

Dogodki

Vsako tretjo nedeljo v mesecu se odvija v območju geta v Trstu in na ulicah v bližini antične tržnice in bolšje tržnice. Med Barkovljanko, regato z največjo gnečo v Sredozemlju, ki se vsako leto odvija na drugo nedeljo v oktobru, je tržnica še posebej obljudena.

Na dirki Mitteleuropean Race od 31. maja do 2. junija se vsi veliki vozniki veselijo hitre vožnje po cestah, polnih zgodovine, kulture in lepote, kar so tradicionalni elementi Furlanije – Julijske krajine. Mesti Trst in Gradež sta temeljna kamna dogodka, ki meščanom, turistom, zbirateljem in navdušencem ponujata možnost občudovanja zgodovinsko pomembnih avtomobilov tekmovalcev v čudovitem mestnem središču, kot bi bili na ogromnem štartnem območju dirkališča.

Najboljše restavracije

Trst ponuja različne jedi, od mednarodnih do lokalnih. Tukaj poskusi lokalne jedi, kot je plošča caldaia, jota ali pa njoki. Če si zaželiš morske hrane, so zate popolne restavracije, kot so Osteria SalvagenteAl Bagatto in SaluMare. Poskusi italijanski sladoled v slaščičarni Gelateria Soban in peciva v slaščičarni Viezzoli. Če si zaželiš česa drugega, ne skrbi – odkriješ lahko še veliko drugih mest z dobro hrano.

Najboljša prenočišča

Trst ponuja več različnih vrst nastanitev.

Hostel

ControVento je v Trstu ter ponuja bar in brezplačen WiFi. Nastanitev je oddaljena 500 m od trga Piazza dell Unita d Italia. Je v mestnem središču Trsta, 1,2 km stran od tržaškega pristanišča.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

UNICA nel cuore storico di Trieste ponuja prenočišča v Trstu. Trg Piazza dell Unita d’Italia je oddaljen 50 m od nastanitve UNICA nel cuore storico di Trieste, tržaško pristanišče pa je oddaljeno 1,5 km. Tržaško letališče je 30 km stran od nastanitve.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Greif Hotel Maria Theresia je v četrti Barkola. Ima teraso s spektakularnim razgledom na Tržaški zaliv. Prostorne sobe imajo brezplačen Wi-Fi.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Po mestu se lahko sprehajaš ali pa se voziš z avtobusom oziroma taksijem. Avtobusne vozovnice stanejo 1,25 €. Kupiš jih lahko v kioskih in pri avtomatih na prometnejših avtobusnih postajah.

Bus routes from and to Trieste

Poti Stops
Iz Ljubljane do Trsta do Ljubljane Ljubljana – Trieste – Ljubljana
Iz Pulja do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Umaga do Münchna Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana– Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Umaga do Ljubljane Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
Iz Salzburga do Pulja Salzburg – Villach –  Bled – Ljubljana –Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Pulja do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg
Iz Pulja do Ljubljane Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  
From Pula to Frankfurt Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Pulja do Bleda Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste– Ljubljana  – Bled 
Iz Poreča do Münchna Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste– Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Poreča do Ljubljane Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste– Ljubljana  
Iz Münchna do Umaga Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Münchna do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Iz Ljubljane do Pulja Ljubljana   Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Ljubljane do Poreča Ljubljana   Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Bleda do Pulja Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Ljubljane do Umaga Ljubljana   Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag