Language
destinations

Stuttgart

Muzej za vsak okus

Odkrij Stuttgart

Stuttgart je prestolnica zvezne države Baden-Württemberg v dolini Neckar. Je veliko mesto s pridihom malega mesta – lokalni prebivalci so neverjetno prijateljski in ne bodo imeli nič proti, četudi ne govoriš nemščine. Lahko bi trdili, da je pravi razlog za priljubljenost tega mesta v tem, da njegovi prebivalci prihajajo iz več kot 170 držav in mirno sobivajo. Mesto je polno parkov in zelenih hribčkov, ima bogato kulturno sceno, živahno nočno življenje, vinograde v srcu mesta, mineralne kopeli in še veliko več, pravzaprav kar vse.

Kaj početi

Muzeji

V Stuttgartu boš zagotovo našel vsaj en muzej, ki bo kot nalašč zate. Navdušenci nad arhitekturo si bodo z veseljem ogledali naselje Weissenhof – ki predstavlja pionirsko sodobno arhitekturo zgodnjega 20. stoletja, v njem pa je svoj estetski pečat pustilo 17 priznanih arhitektov. V Stuttgartu lahko najdeš tudi Schweinemuseum, največji prašičji muzej na svetu. V njem hranijo 50 tisoč slik, obeskov za srečo, starin, risank, šparovčkov in kopico plišastih igrač – vse z motivom pujsa. Če želiš izvedeti več o arhitekturi in arheologiji regije, boš v deželnem muzeju Württemberg našel točno to. Za ogled stalnih razstav je vstop brezplačen. O Porschejevem muzeju sanjajo vsi ljubitelji avtomobilov: zvočno voden ogled te bo popeljal skozi zgodovino znamke Porsche od njenih začetkov leta 1948. Avtomobilske navdušence bo privabil tudi muzej znamke Mercedes-Benz, v katerem si lahko ogledaš zgodovino Mercedesovega imperija.

Galerije

V Stuttgartu lahko najdeš tri galerije, od katerih ima vsaka svojo zgodbo in svoje unikatne umetnine. V Staatsgalerie Stuttgart gostujejo razstave evropske umetnosti od 14. stoletja do danes in ameriških avantgardistov, ki so delovali po drugi svetovni vojni.

V umetnostnem muzeju v Stuttgartu so poleg stalnih galerijskih zbirk tudi posebne zelo priznane razstave. Lesketajoča se steklena kocka je polna nagrajenih del Otta Dixa, Willija Baumeistra in Alfreda Hölzla. Odpravi se v kavarno in restavracijo Cube, če si želiš ogledati mesto iz višje perspektive.

Umetnostno zvezo pokrajine Württemberg (Württembergischer Kunstverein) prepoznaš po bakreni kupoli. Če govoriš nemško, imaš vsako nedeljo ob 15. uri na voljo brezplačen voden ogled po provokativnih razstavah sodobne umetnosti.

Zgodovinske znamenitosti

Dve palači še vedno ponosno stojita v Stuttgartu in opominjata na njegovo dolgoletno zgodovino. Palača Schloss Solitude nad Stuttgartom je bila zgrajena leta 1763 za vojvodo Karla II. Wurtemberškega kot lovska palača in poletna rezidenca. V trokrilni novi palači (Neues Schloss), ki ponosno stoji na slavnostnem trgu Schlossplatz, je zdaj sedež ministrstev zvezne dežele.

Stiftskirche je cerkev iz 15. stoletja z romanskimi izvori, ki ima dva neusklajena zvonika. Poglej okrog sebe in prevzemi veličastno duhovno energijo te evangeličansko-luteranske cerkve.

Narava in planetarij

Ko v mestu postane prevroče, domačini obiščejo jezero s motno vodo Max-Eyth-See. To je popolno mesto za piknike in zabavo s pedalini na jezeru. Čeprav ne moreš plavati v jezeru, lahko kolesariš po kolesarski poti okrog njega.

Stuttgart ima tudi planetarij – kjer ti bodo z najnovejšo tehnologijo pokazali vesolje z izjemno realističnimi projekcijami planetov in ozvezdij, izvedel pa boš tudi veliko novega o astronomiji.

Če potuješ z otroki, boš zagotovo užival v zoološko-botaničnem vrtu Wilhelma, ki je nenavadna kombinacija živalskega vrta in botaničnih vrtov. Obišči kmetijo, na kateri lahko prideš v stik z živalmi, in občuduj okapije in slone ter se prepusti čudovitemu in redkemu rastlinju.

Dogodki

Najboljše animirane filme si je mogoče ogledati na 26. mednarodnem festivalu animiranih filmov v Stuttgartu (Trickfilmfestival). Festival zajema celoten spekter trenutnega razvoja na področju animiranega filma in njegovih povezav z arhitekturo, umetnostjo, oblikovanjem in igrami. Filmi, ki jih predvajajo v kinematografih v središču Stuttgarta in na “festivalskem vrtu” – neuradnem, brezplačnem kinu na prostem na trgu Palace Square – bodo zadovoljili vse okuse.

Najboljše restavracije

Stuttgart je poln vrhunske kulinarike, o čemer se lahko prepričaš v desetinah restavracij po vsem mestu. Seveda boš v Nemčiji želel poskusiti tudi lokalne specialitete. Najboljše mesto za kaj takega je restavracija Weinstube am Stadtgraben. Tukaj postrežena švabska hrana zagotovo dolgo časa ostane v spominu. Če želiš poskusiti nekaj sodobnega in evropskega, se odpravi v restavracijo Olivo, vendar se zavedaj, da je precej draga.

Najboljša prenočišča

V tem mestu najdeš različne možnosti nastanitve. Vedeti moraš samo, koliko si pripravljen zapraviti.

Hostel

V hostlu Alex 30 v središču Stuttgarta imaš na voljo svetle in opremljene sobe in stanovanja ter brezplačen brezžični dostop do interneta po vsem poslopju in teraso z žarom. Nakupovalna ulica Königstraße je oddaljena 1 km.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Penzion Gästehaus Andrea v okrožju Birkach je oddaljeno 15 minut vožnje iz središča Stuttgarta in 7 km od razstavišča Messe Stuttgart. Tukaj je na voljo brezplačen brezžični dostop do interneta.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Steigenberger Graf Zeppelin je razkošen hotel v središču Stuttgarta, nedaleč od nakupovalne ulice Königstraße, stuttgartske centralne postaje in različnih mestnih znamenitosti. V njem najdeš gurmansko restavracijo, zdravilišče na strehi z brezplačnim notranjim bazenom, brezplačnim brezžičnim dostopom do interneta in zvočno izoliranimi sobami s ploskim televizorjem.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Stuttgart ima dobre povezave s svetom prek letališča Leinfelden-Echteringen. Prek železnice in avtoceste pa je povezan z ostankom Nemčije in sosednjimi državami. Po prihodu nate čakajo lokalni avtobusi in taksiji, ki te bodo popeljali v hotel oziroma stanovanje.

Po Stuttgartu se je najbolje prevažati z javnim prevozom, saj so taksiji dokaj dragi. Po mestu se brez težav sprehodiš, kolesarjenje pa lahko predstavlja težavo, saj je ogromno avtomobilov. Za več informacij o cenah javnega prevoza obišči spletno mesto http://en.vvs.de/tickets/

Bus routes from and to Stuttgart

Poti Stops
Iz Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana  Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
From Ljubljana to Frankfurt Ljubljana  Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart– Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart– Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Frankfurt to Ljubljana Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart– Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana
Iz Ulma do Stuttgarta in nazaj v Ulm Ulm – Stuttgart – Ulm
Iz Karlsruheja do stuttgartskega letališča in nazaj v Karlsruhe Karlsruhe – Stuttgart Airport – Karlsruhe
Iz Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Iz Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
From Pula to Frankfurt Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart– Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart– Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana– Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Munich to Frankfurt München –  Augsburg – Ulm – Stuttgart– Karlsruhe – Mannheim – Frankfurt Airport – Frankfurt
From Ljubljana to Frankfurt Ljubljana Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart– Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana– Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Frankfurt to Munich Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich
From Frankfurt to Ljubljana Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana