Language
destinations

Salzburg

Svetovni oder

Odkrij Salzburg

Pravljično lepo mesto s starim jedrom, sanjskimi zvoniki, zelenimi hribi in romantičnimi vrtovi. V Salzburgu na obrežju deroče reke Salzach že vse od časov Mozarta, ki je tu živel pred 250 leti, cveti umetniška scena. Pogled boš dvigal proti elegantnim kupolam in zvonikom, impozantnim utrdbam na pečini in goram v ozadju, medtem ko se boš sprehajal po mestnih ulicah. Če zaviješ v mirne stranske ulice, lahko skozi odprta okna prisluhneš zvokom klasične glasbe. Ne glede na to, kje v Salzburgu se znajdeš, boš vedno našel nekaj, kar te bo očaralo.

Kaj početi

Muzeji

V številnih muzejih v Salzburgu so upodobljene zgodovina, umetnost in kultura ne samo kraja, pač pa tudi sveta. Kdor želi izvedeti več o Salzburgu, lahko obišče salzburški muzej in Domgrabungsmuseum. Če te navdihnejo dela Mozarta, enega največjih skladateljev v zgodovini, lahko obiščeš njegovo rojstno hišo in hišo, v kateri je v Salzburgu živel. Dommuseum je prava zakladnica sakralne umetnosti, ki te zagotovo popelje v preteklost. Ljubitelji narave morajo obiskati Hišo narave (Haus der Natur). Stare dinozavrove kosti in alpski kristali, kače in krokodili v terariju, piranhe in koralni grebeni v akvariju, male klovnske ribice v Kinderstube, znanstveni muzej, v katerem se lahko znanstveniki pomerijo v veslanju, biološki ogled človeškega telesa. dobesedno začuti Mozartovo glasbo, ko stopiš v ogromen kovček za violino – resnično vsakdo lahko najde nekaj zabavnega zase. 21 km jugozahodno od Salzburga stoji Freilichtmuseum, muzej na prostem, v katerem je razstavljenih 100 arhetipskih avstrijskih kmetij. Nahrani koze, zlezi na traktor, opazuj metulje in se zabavaj na pustolovskem igrišču. Če obiščeš Salzburg z otroki, jih pelji v muzej igrač (Spielzeugmuseum), v katerem kar mrgoli različnih igrač, o katerih sanjajo vsi otroci. Božični muzej je namenjen tistim, ki jih božični duh spremlja vse leto. Umetniške duše bodo svoje zatočišče našle v muzejih sodobne umetnosti Museum der Moderne in Rupertinum.

Palače in utrdbe

Najvidnejša ikona Salzburga je Festung Hohensalzburg, 900-letna utrdba na pečini. Tam boš zlahka prebil polovico dneva, plezal po obzidju in iskal težko dosegljive razgledne točke za pogled na mestne zvonike, reko in gore. Do utrdbe prideš po 15 minutah strmega vzpona iz središča mesta ali pa se hitro zapelješ gor v stekleni vzpenjači.

Residenz Je palača, v kateri so zasedali princi-nadškofi, preden je Salzburg postal del habsburškega cesarstva v 19. stoletju. Podaj se na zvočno vodeni ogled po razkošno okrašenih državniških sobanah.

Palačo Mirabell je leta 1606 zgradil princ-nadškof Wolf Dietrich, da bi z njo očaral svojo priležnico. Še danes ponosno stoji in nudi brezplačne oglede svoje razkošne notranjosti.

Javna umetnost

Med sprehodom po ulicah Salzburga boš naletel na mnoge ulične umetniške razstave. Oglej si umetniško delo Sphaera, ogromno zlato kroglo, na kateri stoji moški. Iztegni vrat in si oglej instalacijo Duh Mozarta, oglej si nenavadno upodobitev Mozarta v delu Poklon Mozartu, poglej proti nebu v objektu Sky Space in poišči neonske Številke v gozdu med drevjem na vrhu hriba Mönchsberg.

Verske znamenitosti

V Salzburgu stojijo tri omembe vredne mojstrsko zgrajene cerkve. Cerkev Dreifältigkeitskirche je na desnem bregu mesta postavil baročni mojster Johann Bernhard Fischer von Erlach, znana pa je zaradi stropne freske, na kateri je upodobljena Sveta trojica.

Salzburška frančiškanska cerkev je pravi arhitekturni dragulj s čudovito romansko cerkveno ladjo, gotskim prezbiterijem z rebrastim obokom in baročnim marmornim oltarjem.

Cerkev Kollegienkirche je s svojim usločenim pročeljem in visokimi stebri na oltarju, ki simbolizirajo sedem stebrov modrosti, najlepša baročna cerkev Johanna Bernharda Fischerja von Erlacha.

Dogodki

Mozartov koncert ob večerji v zgodovinski baročni dvorani Stiftkulinarium v cerkvi st. Petra je namenjen ljubiteljem Mozartove glasbe, ki želijo uživati v romantični večerji ob soju sveč. Ljubitelji glasbe lahko uživajo v kulinaričnih mojstrovinah in v izboru slavnih melodij od Figarove svatbe in Don Juana do Čarobne piščali.

Moje pesmi, moje sanje je zgodba o guvernanti Mariji, ki mora paziti na otroke vdovca kapitana von Trappa. Zaljubi se v kapitana in z otroki začnejo prepevati v družinskem pevskem zboru. Moje pesmi, moje sanje uprizarjajo od leta 2007. Predstava je v angleškem jeziku. dolžina: 1 ura 45 minut Salzburško lutkovno gledališče je “veliko” gledališče z “majhnimi” igralci. Že več kot 100 let lutke očarajo tako odrasle kot otroke.

Najboljše restavracije

Salzburg nudi pestro kulinarično izbiro, tako lokalno kot mednarodno. Če želiš pojesti nekaj lokalnega, obišči restavracije Zum ZirkelwirtImlauer Sky ali K+K. Francosko kuhinjo lahko okusiš v restavraciji Esszimmer, če pa bi rajši kaj bolj domačega, kot so hamburgerji, pa zavij v restavracijo Ludwig.

Najboljša prenočišča

V Salzburgu lahko najdeš pestro ponudbo nastanitev – samo odločiti se moraš, kako želiš preživeti noči v tem mestu.

Hostel

Institut St. Sebastian je v starem mestnem jedru Salzburga ob vznožju gore Kapuzinerberg. Po vsem poslopju je na voljo brezplačen brezžični dostop do interneta.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Villa Verde stoji samo 500 m od gradu Leopoldskron in 15 minut hoje od starega mestnega jedra. V tem prenočišču z zajtrkom sta na voljo brezplačna brezžični dostop do interneta in parkirišče.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Hotel Schloss Mönchstein s 5 zvezdicami je vrhunski hotel z edinstveno lokacijo na hribu Mönchsberg v središču Salzburga. Obkrožen je z večjim parkom in nudi panoramski pogled na mesto, zunanji neskončni bazen in zunanji masažni bazen z vročo vodo. Na voljo sta tudi brezplačno zasebno parkirišče in brezplačen brezžični dostop do interneta.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Salzburg ima dobre povezave z Dunajem in Münchnom, in sicer cestno po avtocestah A8 in A1 ter železniško. Če se tja odpraviš z avtom, moraš kupiti “vinjeto” za vožnjo po avstrijskih avtocestah. Tja lahko prideš tudi z avtobusom ali letalom.

Salzburg si je najbolje ogledati peš, imajo pa tudi mrežo mestnih avtobusov. Posamezna vožnja stane 2,60 EUR, posamezna vozovnica za kratko vožnjo stane 1,30 EUR (največ tri postaje), 24-urna vozovnica, ki pokriva celotno mesto, pa stane 5,70 EUR. Avtobusne vozovnice lahko kupiš pri vozniku avtobusa. Če imaš čas, kupi vozovnice vnaprej v trafiki (“Trafik”), saj so občutno cenejše. Vozovnice moraš kupiti v blokih po 5 vozovnic. Paket 5 posameznih vozovnic stane 9 EUR (kar pomeni 1,8 EUR za eno), paket 5 posameznih vozovnic za kratko vožnjo stane 4,5 EUR (0,9 EUR za eno) in celodnevne vozovnice stanejo 3,7 EUR. Posamezne vozovnice in 24-urne dnevne vozovnice so na voljo tudi na avtomatih na centralnih avtobusnih postajah.

Če uživaš v lepem razgledu, vendar bi se raje prevažal hitreje kot peš, lahko vedno najameš kolo. Ali pa avtomobil od 35 EUR naprej, če želiš raziskati tudi okolico mesta.

Avtobus v Salzburg in iz Salzburga

Poti Stops
Iz Salzburga do Pulja Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Salzburga do Ljubljane Salzburg  – Villach – Bled – Ljubljana
Iz Salzburga do Münchna Salzburg  – Munich
Iz Münchna do Salzburga München – Salzburg 
Iz Pulja do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg 
Iz Ljubljane do Salzburga Ljubljana    Bled – Villach – Salzburg
Iz Pulja do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Umaga do Münchna Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  
From Pula to Frankfurt Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Poreča do Münchna Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Münchna do Umaga Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg  – Villach – Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Münchna do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Iz Münchna do Ljubljane Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  
Iz Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana   Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Iz Ljubljane do Münchna Ljubljana   Bled – Villach – Salzburg – Munich
From Ljubljana to Frankfurt Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
From Frankfurt to Ljubljana Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich – Salzburg – Villach –  Bled – Ljubljana
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich – Salzburg – Villach –  Bled – Ljubljana  – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula