Language
destinations

Pula

Podajte se tri tisoč let nazaj v preteklost

Odkrij Pula

Največje mesto istrskega polotoka se ponaša s tritisočletno zgodovino in ponuja različne znamenitosti ljubiteljem kulture. Puljske ulice so polne antičnih spomenikov, ki spominjajo na veličino nekdanjega rimskega cesarstva. Naj tvoje misli zatavajo po njegovi preteklosti med sprehodom po živahnih ulicah s sladoledom v roki. Obišči zaščitene puljske plaže v vročih poletnih dneh in zaplavaj v čistem Jadranskem morju. Mesto ne bo prevzelo zgolj tvojega srca, pač pa tudi tvojo domišljijo.

Kaj početi

Muzeji

Istra je najbolj znana po odličnem oljčnem olju, zato je logično, da imajo v Pulju muzej, ki je posvečen prav temu. Če želiš vedeti, zakaj je istrsko oljčno olje najboljše na Hrvaškem, obišči muzej istrskega oljčnega olja (Museum Olei Histriae). Za ljubitelje zgodovine, ki želijo vedeti več o Jadranskem morju, sta kot nalašč Istrski arheološki muzej in Istrski zgodovinski in pomorski muzej. Muzej sodobne istrske umetnosti prinaša v staro mesto pridih mladosti, če pa iščeš nekaj drugačnega in bolj domačega, obišči muzej vsakdanjega življenja Memo.

Dogodki

Pulj skozi leto gosti mnoge dogodke, od glasbenih in izobraževalnih do sprostilnih. Ljubitelji velikih zabav si lahko dajo duška na septembrskih festivalih Dimensions in Outlook. Če obiščeš Pulj pred ali po septembru, a si kljub temu zaželiš zabave, bo Uljanik pravi kraj zate. To središče puljskih zabav iz leta 1965 praktično vsak konec tedna gosti različne didžeje in ljubiteljem zabave nudi cenovno ugodne večere. Rojc je kot nalašč za ljubitelje alternative. Izgubi se v nekdanji vojaški šoli avstro-ogrske vojske, ko bodo tvoje čute preplavile različne razstave, filmi predavanja in konference z ravno pravšnjo mero glasbe, ki ti bo sledila na vsakem koraku.

Zgodovinske stavbe

Seveda si mora vsak obiskovalec Pulja ogledati antični rimski amfiteater, bolj poznan pod imenom Puljska arena. To nekdanje prizorišče epskih gladiatorskih bojev danes gosti številne različne prireditve, kot so na primer puljski filmski festival, različni koncerti, operne in baletne predstave ter športna tekmovanja. Če Pulj obiščeš poleti in želiš doživeti gladiatorske boje, obišči Areno, saj v njej med poletnimi meseci vsak teden organizirajo gladiatorske boje. Navdušenci nad antično rimsko mitologijo bodo znali ceniti puljski rimski forum. Na glavnem trgu zgodovinskega mestnega središča ob mestni hiši še vedno stoji Avgustov tempelj. Kot večina drugih starih mest in krajev ima tudi Pulj svojo trdnjavo. Povzpni se na trdnjavo in uživaj v razgledu na zgodovinsko mestno središče na eni strani in žerjave v ladjedelnici na drugi. Za tiste, ki iščejo versko zatočišče, je maša v puljski katedrali odlična izbira. Zgrajena je na mestu, kjer so se v času verskih pregonov zbirali kristjani. Poglej navzdol proti starim mozaikom, preden se ozreš proti nebu.

Akvarij

Večina akvarijev na Hrvaškem je klasičnih, puljski akvarij pa si prizadeva rešiti ogrožene morske želve. Akvarij domuje v habsburški utrdbi v Verudeli, v njem pa imaš možnosti videti lokalne morske živali in pomagati tistim, ki so pomoči najbolj potrebne.

Najboljše restavracije

Istra je najbolj znana po olivah in sredozemski kuhinji. Če si želiš privoščiti okusen domač obrok po ugodni ceni, zavij k Vodnjanki, če pa imaš raje prestižnejšo kulinarično ponudbo, bo Milan kot nalašč zate.

Najboljša prenočišča

Pulj ponuja pestro ponudbo nastanitev – čudovite hotele, družinske penzione in kampe – v tem čudovitem mestu se najde nekaj za vsakogar.

Hostel

Hostel Ljiljana leži 1,3 km od Puljske arene in nudi brezplačni brezžični internet. V bližini so puljski arheološki muzej, istrski muzej sodobne umetnosti in Herkulova vrata. Med znamenitostmi na tem območju je tudi 1,3 km oddaljeni istrski zgodovinski muzej ter 1,4 km oddaljena Puljska katedrala.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Hostel City Point Rooms v središču Pulja je bil ob koncu leta 2016 popolnoma prenovljen in ponuja prenočišča, ki so zgolj streljaj oddaljena od puljskih znamenitosti. Do rimskega amfiteatra oziroma Arene iz 1. stoletja lahko prideš peš v 5 minutah.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Samo nekaj korakov od plaže, 4 km iz središča mesta, leži Park Plaza Histria Pula. V njem najdeš 3 restavracije, igrišča za tenis, squash in mini golf, zunanji bazen, mize za biljard in ležalnike za plažo.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

V Pulju ne boš imel nobenih težav z dostopom do hotela ali stanovanja. Mesto ima dobro razvit sistem javnega prevoza in mrežo taksijev. Če prideš v Pulj z letalom ali avtobusom, te do mesta zapeljejo krajevni avtobusi.

Puljske ulice so kot ustvarjene za sprehajanje, če pa bi rad po mestu potoval hitreje, lahko najameš kolo ali se zapelješ z avtobusom. Avtobusne vozovnice so drage (11 kun za eno vožnjo za eno osebo), a če se nameravaš posluževati samo prevozov družbe Pulapromet, si omisli kartico BusCard. BusCard je elektromagnetna vozovnica, na katero naložiš denar, z njo pa imaš na voljo cenovno ugodnejše avtobusne prevoze. Cena kartice BusCard je 30 kun, toda običajno so naprodaj po 70 kun in vključujejo za 40 kun avtobusnih prevozov. S kartico BusCard so avtobusni prevozi občutno cenejši, saj boš za mestne linije (od 1 do 9) porabil po 6 kun na uro. Isto kartico BusCard lahko uporablja do 5 potnikov hkrati na istem avtobusu. Znesek, ki ga naložiš na kartico BusCard, ne zastara, tako da ga lahko prihraniš do naslednjega obiska Pulja brez bojazni, da bi izgubil denar.

Na voljo so tudi taksiji. Začetni znesek prevoza s taksijem je trenutno 7 kun na kilometer poti, nedeljski in nočni prevozi pa so za 20 % dražji.

Avtobusne proge v Pulj in iz Pulja

Poti Stops
Iz Salzburga do Pulja Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana –Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Pulja do Münchena PulaRovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Pulja do Salzburga Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
Iz Pulja do Ljubljane Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
From Pula to Frankfurt Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Pulja do Bleda Pula Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Ljubljane do Pulja Ljubljana  Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Bleda do Pulja Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula