Language
destinations

Poreč

Plaža za vsak okus

Odkrij Poreč

Poreč, priljubljeno poletno letovišče v osrčju zahodne istrske obale, je mesto kulture, turizma, športa in zabave. Antično rimsko mesto je večkrat prejelo priznanje za svoje čiste ulice. Ker je središče ogromnega sistema turističnih letovišč, ki se razteza od severa proti jugu vzdolž zahodne istrske obale, od junija do septembra privabi več deset tisoč turistov. Množični turizem pomeni, da to ni kraj za tih oddih, če ne prideš zunaj turistične sezone. Kljub temu je v mestu mnogo znamenitosti, ki te bodo očarale, na primer bazilika pod zaščito organizacije UNESCO, in mešanica romanskih, gotskih in baročnih stavb ter mnogo več.

Kaj početi

Zgodovinske znamenitosti

Poreč slovi po svoji Evfrazijevi baziliki pod zaščito organizacije UNESCO. Zgrajena je bila v 6. stoletju med vladavino Bizanca in ima nedotaknjene lesketajoče se mozaike v apsidi cerkve. Ob pogledu nanje jih ne boš samo občudoval, pač pa te bodo ponesli v preteklost. Rimski forum v Poreču je bil nekoč prizorišče zborovanj. Danes je znan kot trg Marafor, na katerem pa so ohranili izvirno tlakovanje. Od nekdanjih Neptunovega templja in Marsovega templja so ostali samo ostanki. Kljub temu si zlahka predstavljaš, kakšna sta bila templja, če se poglobiš v razvaline. Poreč ščitijo trije stolpi v starem delu mesta – Okrogli stolp, Peterokotni stolp in Severni stolp. Vsi so ohranili prvotne arhitekturne oblike.

Poreč je manjši kraj s samo enim muzejem, v katerem lahko izveš zgodbo o mestu. Če hočeš izvedeti več o tem antičnem kraju, je poreški muzej kot nalašč zate.

Plaže

Poreč je poln čudovitih plaž, zato je eno najbolj priljubljenih letovišč v Istri, če ne celo na Hrvaškem. Če hočeš na hitro zaplavati, pojdi na plažo v starem delu mesta onkraj mestnega obzidja. Ni ravno plaža – bolj promenada. Če si dovolj pogumen, posnemaj domačine in odloži brisačo na tla, preden skočiš v vodo. Če bi raje obiskal bolj domačo plažo, se odpravi na plaže Pical, Špadići in Materada. Najemi vodni skuter, poleti z lebdesko ali pa se prepusti toplemu soncu na čudovitih plažah. Pogumne in pustolovske duše se bodo odpravile na tako imenovane divje plaže, ki so poleg plaže Materada. Divje plaže brez vsakršne infrastrukture so kot nalašč za tiste, ki jih ne moti skalnat dostop do morja. Postavi žar v senci dreves, medtem ko se sproščaš v spokojnosti divjih plaž.

Velja omeniti še plažo, ki je pravzaprav otok in leži samo 500 m južno od Poreča. Otok sv. Nikole ima prodnate in betonske plaže, skalnate valobrane, senco pod borovci in prekrasen razgled na mesto. Tja lahko prideš z manjšimi potniškimi barkami med majem in oktobrom.

Dogodki

V Poreču se skozi vse leto odvijajo številne prireditve, zlasti pa med turistično sezono. Vedeti moraš samo, kaj te zanima, in vprašati lokalnega turističnega vodiča o aktualnih prireditvah ali pa informacije poiskati v spletu, nato pa se odpravi, kamor ti srce poželi.

Festival Lighthouse je festival elektronske glasbe, ki privabi okrog 4000 obiskovalcev in več kot 20 izvajalcev. Uživaj v udarni glasbi od 29. maja do 2. junija.

Na poreškem zgodovinskem festivalu Giostra se zbere več kot 250 udeležencev v baročnih kostumih. Med dvodnevnim festivalom boš izvedel več o baročnem obdobju, obvezno pa se moraš udeležiti tudi osrednjega dogodka – viteškega turnirja Giostra.

Najboljše restavracije

Če želiš poizkusiti pravo domačo kuho, obišči Konobo Daniela. Ta družinska gostilna je samo 5 km vzhodno od Poreča. Znana je po svojem tatarskem zrezku, ogromnih biftekih, raviolih z gobami in značilnih sezonskih istrskih jedeh. Obilen obrok lahko zaključiš z okusno sladico, kot so cimetovi cmoki z marmelado. Če si zaželiš dobrega hamburgerja, obišči Burgerijo na obali v bližini starega dela mesta. Če si želiš poskusiti dobrote sredozemske kuhinje v prestižni restavraciji, se odpravi v restavracijo Sv. Nikola http://www.svnikola.com/. Čeprav je to restavracija na najvišjem nivoju, ponuja prijazno in očarljivo postrežbo ter otroški meni.

Najboljša prenočišča

Poreč je poln letovišč, hotelov in družinskih penzionov – izbiraš lahko med številnimi možnostmi nastanitve, odvisno od tega, katera najbolj ustreza tvojim potrebam.

Hostel

Hostel Alma 2 v središču starega mestnega jedra je samo 50 m oddaljen od Evfrazijeve bazilike pod zaščito organizacije UNESCO. V hostlu imajo klimatizirane sobe. Po vsem poslopju je na voljo brezplačen brezžični dostop do interneta. Najbližja plaža je samo nekaj korakov stran.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Minella Residence z lokacijo zraven plaže je v Poreču 1 km od glavnega trga in Evfrazijeve bazilike. Na voljo sta brezplačna brezžični dostop do interneta in zasebno parkirišče.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Butični hotel Mauro v zgodovinski stavbi na živahnem obmorskem sprehajališču ponuja elegantne sobe s pogledom na Jadransko morje ali zgodovinsko jedro Poreča. Evfrazijeva bazilika pod zaščito organizacije UNESCO je zgolj 200 m stran. Na voljo sta brezplačna brezžični dostop do interneta in brezplačno zasebno parkirišče.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Poreč nima javnega prevoza, saj je manjši kraj, po katerem se lahko sprehodiš ali se zapelješ z najetim kolesom. Če hočeš obiskati kaj zunaj Poreča, lahko pokličeš taksi. Ne glede na prevozno sredstvo, se ozri naokoli in uživaj v lepotah antičnega rimskega mesteca.

Avtobus do Poreča in nazaj

Poti Stops
Iz Poreča do Münchna Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Poreča do Ljubljane Poreč– Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana
Iz Münchna do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Iz Ljubljane do Poreča Ljubljana  Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Iz Pulja do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Salzburga do Pulja Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana  –Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Pulja do Salzburga Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg
Iz Pulja do Ljubljane Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  
From Pula to Frankfurt Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Pulja do Bleda Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana  – Bled 
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana  – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Ljubljane do Pulja Ljubljana   Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč  – Rovinj – Pula
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana  – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč  – Rovinj – Pula
Iz Bleda do Pulja Bled – Ljubljana  – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč   – Rovinj – Pula