Language
destinations

München

Bavarska dediščina

Odkrij München

Mesto je znano predvsem kot mesto umetnosti in piva. München je kraj, kjer se tradicija in sodobnost srečata kot malo kje na svetu. Glavno mesto Bavarske je na reki Isar na jugu Bavarske. Ima dobre povezave s svetom prek lokalnega letališča, avtoceste in železnice. Ne glede na to, ali imaš rad umetnost, tehnologijo ali pa predvsem rad uživaš v dobrem kozarcu piva in dobri kuhinji, boš v tem mestu našel, kar ti srce poželi.

Kaj početi

Muzeji

V Münchnu je mnogo različnih muzejev: od umetnostnih galerij in zgodovinskih muzejev do znanstvenih in tehnoloških muzejev. Če bi želel obiskati vse, bi potreboval več dni.

Residenzmuseum privabi največ ljudi. V njem hranijo neverjetne dragocenosti in pritikline iz več stoletij življenja bavarskih vladarjev iz dinastije Wittelsbach. Ko obiščeš Residenz, boš za dokaj hiter ogled vsega potreboval vsaj dve uri.

V Stari pinakoteki so številne umetnine starih evropskih mojstrov kot tudi drugih velikih umetnikov, ki so delovali med 14. in 18. stoletjem. Zbirka je znana po vsem svetu po svoji izjemni kakovosti in globini, še posebej kar se tiče nemških mojstrov.

Nemški muzej bo prepričal tudi tiste, ki znanosti sploh ne marajo. Preživi nekaj ur v tem templju tehnologije in odkrij lepoto, ki se skriva v fiziki in strojništvu.

Če želiš izvedeti več o zgodovini Münchna, obišči Münchner Stadtmuseum. Spoznaj zgodbo o Münchnu na domiseln, preprost in zanimiv način.

Avtomobilski navdušenci bodo uživali v muzeju znamke BMW in v prometnem muzeju. Oglej si več informacij o znanih avtomobilih in razišči domiselne načine, na katere so si ljudje pošiljali različne stvari.

Verske znamenitosti

V Münchnu je mnogo mojstrsko zgrajenih cerkev, med katerimi je tudi Asamova cerkev (Asamkirche). Čeprav je žepne velikosti, je cerkev iz poznega baročnega obdobja bogata in razkošna kot orjaška zakladnica.

Cerkev sv. Mihaela (Michaelskirche) tiho in dostojanstveno stoji sredi nakupovalne norije na ulici Kaufingerstrasse, v njej pa je grobnica norega kralja Ludvika II. Bavarskega.

Duhovno srce Münchna je stolnica Naše ljube gospe (Frauenkirche). Cerkev iz 15. stoletja je najvišja stavba v mestu.

Zgodovinske znamenitosti

Polne ulice Münchna so okrašene z različnimi zgodovinskimi znamenitostmi. Razkošni dvorec Nymphenburg s svojimi čarobnimi vrtovi stoji 5 km severozahodno od starega dela mesta Altstadt. V enem od stanovanj še vedno živi bavarski vojvoda Franz.

Vredno je omeniti še eno palačo, ki je bila nekdaj dom več generacij bavarskih vladarjev, Palačo Residenz. Dandanes so na voljo ogledi muzeja Residenz, kjer si ob zvočnem komentarju lahko ogledaš bogato okrašene sobe in številne zbirke v palači.

Navdušenci nad vojsko bodo uživali v Felderrnhalle, ki je posvečena bavarski vojski. V starem delu mesta (Altstadt) si oglej obe mestni hiši, staro (Altes Rathaus) in novo (Neues Rathaus).

Vrtovi in parki

Sprehodi se skozi münchenske številne parke in vrtove in si oglej čudovito floro. Münchenski park English Garden je eden največjih mestnih parkov v Evropi – po velikosti konkurira celo londonskemu Hyde Parku in newyorškemu Central Parku – gre za priljubljeno igrišče tako za domačine kot za obiskovalce.

Stari botanični vrt je popolno mesto za vse, ki želijo znebiti vsakdanjega stresa. Po nakupovanju v starem delu mesta (Altstadt) se sprehodi skozi vrt.

Nov botanični vrt je eden najpomembnejših v Evropi, saj je v njem 14 tisoč rastlinskih vrst z vsega sveta. Med glavnimi znamenitostmi je steklena hiša s palmami v viktorijanskem slogu, v kateri je slavna zbirka tropskih in subtropskih rastlin.

Oktoberfest

Oktoberfest je največji ljudski festival na svetu in vsako leto traja več kot dva tedna. Organizirajo ga na Terezinem travniku in resnično ga je vredno obiskati. Dobra hrana, še boljše pivo, zanimivi ljudje, glasba – ta festival bo zagotovo zaposlil vse čute. Oglej si tradicionalne oprave, ki jih ne vidiš nikjer drugje na svetu, spij toliko piva, kot ga lahko, pleši vso noč, uživaj v zabavnih vožnjah in se prepusti toku dogajanja.

Najboljše restavracije

Bil bi greh, če v Münchnu ne bi poskusil nekaj bavarskega. Mnoge restavracije, kot sta na primer Fraunhofer in Weisses Brauhaus, ponujajo lokalne jedi. Za tiste, ki ne jedo mesa, imajo v restavraciji Prinz Myshkin v ponudbi vegetarijanske jedi. Če hočeš poskusiti kaj mednarodnega, bodo v restavraciji Tantris zagotovo imeli, kar boš hotel. Lahko najdeš celo nekaj azijskega v restavracijah Cochinchina in Mediterranean in the Esszimmer.

Najboljša prenočišča

V Münchnu lahko najdeš pestro ponudbo nastanitev – samo odločiti se moraš, kako želiš preživeti noči v tem mestu.

Hostel

Wombat’s City Hostel ob münchenski centralni železniški postaji se ponaša z odličnimi prometnimi povezavami in je samo 10 minut hoje oddaljen od območja za pešce in stare mestne četrti s trgom Marienplatz.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Prenočišče Müller Inn B&B je v Münchnu, 600 m od gledališča Staatstheater am Gärtnerplatz in 800 m od trga Marienplatz in mestne hiše. Po vsem poslopju je na voljo brezplačen brezžični dostop do interneta.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

V hotelu s 5 zvezdicami je elegantno zdravilišče z bazenom in razgledom na mestno panoramo. Najdeš ga v središču Münchna, 5 minut hoje s trga Marienplatz.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

München ima dobre povezave s svetom prek lokalnega letališča, avtoceste in železnice, v mestu pa se lahko zanesete na taksije in dober javni prevoz, zato boš z lahkoto prispel do prenočišča oziroma drugih lokacij po mestu.

Javni prevoz je najboljši način potovanja po Münchnu. Posamezne poti v enem območju, na primer mestnem središču, stanejo 2,8 €, vendar potovanje skozi štiri območja z letališča stane vrtoglavih 11,20 €. Če prispeš na letališče in nameravaš raziskati München z javnim prevozom, je najbolje kupiti dnevno vozovnico za celotno omrežje (Gesamtnetz), ki stane 12,80 €. Skupine lahko kupijo skupinsko vozovnico Partner, ki stane 23,90 € in največ 5 odraslim osebam omogoča skupinski prevoz na vseh linijah sistema MVV.

Prav tako lahko najameš kolo ali avtomobil.

Bus routes from and to Munich

Poti Stops
Z Dunaja do Münchna Vienna – Linz – Munich
Iz Pulja do Münchena Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Münchna do Zagreba Munich – Linz – Vienna – Vienna APT – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Iz Zagreba do Münchna Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest– Gyor – Bratislava – Vienna APT – Vienna – Linz – Munich
Iz Umaga do Münchna Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Salzburga do Münchna Salzburg – Munich
Iz Poreča do Münchna Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
Iz Münchna do Umaga Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag
Iz Münchna do Salzburga Munich – Salzburg
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Münchna do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste– GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč
Iz Münchna do Ljubljane Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
From Munich to Frankfurt Munich –  Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Münchna do Budimpešte Munich – Linz – Vienna –Viena Airport –Bratislava – Gyor – Budapest
Iz Münchna do Bratislave Munich – Linz – Vienna – Viena Airport – Bratislava
Iz Ljubljane do Münchna Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich
From Frankfurt to Munich Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich
Iz Budimpešte do Münchna Budimpešta  Gyor  – Bratislava – Viena Airport – Vienna – Linz – Munich
Iz Bratislave do Münchna Bratislava –  Vienna Airport – Vienna – Linz – Munich
Iz Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
From Pula to Frankfurt Pula –Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg –Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
Iz Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana  Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart
From Ljubljana to Frankfurt Ljubljana  Bled – Villach – Salzburg – Munich– Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim –  Frankfurt Airport – Frankfurt
From Frankfurt to Ljubljana Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana
From Frankfurt to Pula Frankfurt –  Frankfurt Airport – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –  Munich –  Salzburg  – Villach –  Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing)  – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula