Language
destinations

Budimpešta

Uživaj v udobju, hrani, čudoviti arhitekturi, tradicionalnih termalnih vodah in živahnem nočnem življenju

Odkrij Budimpešta

Madžarska prestolnica Budimpešta je polna zanimivih znamenitosti in krajev, ki jih moraš obiskati – lahko jo raziskuješ več tednov, pa ti ne bo nikdar dolgčas. Razdeljena je na dva dela: v Budimu najdeš naravne lepote in zgodovinske gradove, medtem ko Pešta nudi bolj mestno doživetje in okusno hrano po ugodnih cenah. Dramatična zgodovina, ekstravagantna arhitektura, zdravilne termalne vode in nočno življenje, ki mu ni para v Vzhodni in Srednji Evropi – Budimpešta nudi nekaj za vsakogar.

Kaj početi

Muzeji

Na nekdanjem sedežu zloglasne tajne policije ÁVH je danes pretresljiva hiša groze, v kateri je poudarek na zločinih madžarskih fašističnih in stalinističnih režimov.

Če želiš izvedeti več o Madžarski in si ogledati najpomembnejše državne ostanke, se napoti v Madžarski narodni muzej, če pa te zanima 2000-letna zgodovina Budimpešte, obišči Grajski muzej.

Če ceniš predvsem umetnost, boš užival v razstavah, ki segajo vse do starega Egipta, in izjemnih španskih, flamskih, italijanskih ter nemških umetnostnih zbirkah, ki jih najdeš v Muzeju likovnih umetnosti.

Hudinijeva hiša je posvečena svetovno znanemu čarovniku in iluzionistu – v njej najdeš omaro z izvirnimi predmeti iz Hudinijevega življenja, na primer zasebna pisma, lisice, dokumente in pripomočke iz ameriške miniserije “Houdini”.

Madžarski muzej elektrotehnike ne zveni kot nekaj, kar bi zanimalo vsakogar, vendar lahko v njem najdeš razstave, ki so dovolj čudaške in nenavadne, da te bodo zagotovo pritegnile.

Zgodovinske znamenitosti

V Spominskem parku je več kot štirideset kipov, doprsnih kipov in spominskih plošč v spomin na Lenina, Marxa, Bélo Kuna in druge. Park leži 10 km jugozahodno od mestnega središča in je resnično osupljiv.

Parlament z eklektičnim slogom ima skoraj sedemsto ekstravagantno okrašenih prostorov. Na vodenem ogledu po severnem krilu poslopja si lahko med drugim ogledaš več teh prostorov.

Kraljevo palačo so v zadnjih sedmih stoletjih vsaj šestkrat porušili in na novo zgradili. Danes so v njej Madžarska narodna galerija, Grajski muzej in Narodna knjižnica.

Greshamova palača je razkošna stavba v slogu art noveau s pogledom na Donavo. Slovi po zlatih ploščicah, mozaikih in vratih s pavi iz kovanega železa. Leta 1907 jo je zgradila zavarovalnica, danes pa je v njej razkošni hotel Four Seasons Gresham Palace.

Narava

Jama Pálvölgy je dolga 29 km in slovi po izjemnih stalaktitih in drugih sledeh nastanka kamnin. Ogledi trajajo eno uro, začnejo se na najnižji točki in te vodijo po več sto stopnicah po vlažnih in ozkih rovih. Med najbolj znanimi točkami sta Johnova opazovalnica v največji podzemni dvorani in Radijeva dvorana, ki spominja na Dantejev Pekel. V jami je stalna temperatura 11 °C, zato se toplo obleci.

Tropicarium, največji kompleks akvarijev v Srednji Evropi, ponuja zatočišče tako lokalnim vrstam kot tudi morskim psom. Obišči Tropicarium v četrtek med 15. in 16. uro, če si želiš ogledati, kako hranijo morske pse.

V budimpeškem živalskem vrtu imajo izjemno zbirko velikih mačk, povodnih konj, medvedov in žiraf ter tematske hiše, kot so Madagaskar, močvirje, nočna Avstralija in druge. Kot nalašč za ljubitelje živali, ki si želijo izvedeti več ali si ogledati nekatere eksotične živalske vrste.

Károlyjev vrt je spomladi in poleti poln raznobarvnih cvetličnih gred. Sprehodi se in sedi na klopco ter uživaj v pogledu na naravo. Če potuješ z otroki, ne skrbi, saj ima park tudi manjše igrišče zanje.

Dogodki

V Budimpešti skozi vse leto potekajo številne prireditve. Od 2. do 4. maja v 3. okrožju organizirajo Dneve Óbude. Pričakuješ lahko brezplačne koncerte, ulične stojnice s hrano in družinske dejavnosti.

Foodplay je začasna razstava v Madžarskem muzeju za trgovino in turizem. Na njej si lahko ogledaš sodobne fotografije in stilsko razporeditev hrane. Umetniki si na tej razstavi prizadevajo upodobiti sodoben pristop do hrane in umetnosti.

Najboljše restavracije

V Budimpešti je mogoče najti številne restavracije in raznovrstno ponudbo hrane. Mesto ponuja pestro kulinarično izbiro za vse okuse. Če želiš poskusiti tradicionalno madžarsko kuhinjo, obišči restavracijo Földes Józsi Konyhája ali slovito restavracijo Kéhli Vendéglő. V mestu si lahko privoščiš tudi okusno morsko hrano, in sicer v restavracijah Horgásztanya Vendéglő in Govinda,  ali vegetarijanske jedi v restavraciji Hummus Bar .

Najboljša prenočišča

V Budimpešti lahko najdeš pestro ponudbo nastanitev – samo odločiti se moraš, kako želiš preživeti noči v tem mestu.

Hostel

Hostel Avenue je v središču Budimpešte in s tem v neposredni bližini, katere koli poti skozi mesto. V hostlu imaš na voljo brezplačen brezžični dostop do interneta, povratni prevoz z letališča, sobe za nekadilce, 24-urno recepcijo in še mnogo več.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Dob Twenty Rooms je z razlogom najbolj znano prenočišče z zajtrkom v mestu. Po ugodni ceni dobiš odlično storitev in vse, kar potrebuješ. S svojo lokacijo v središču mesta je eno najbolj priljubljenih prenočišč.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Iberostar Grand Budapest v središču Budimpešte nudi razkošne klimatizirane sobe z brezplačnim brezžičnim dostopom do interneta, brezplačno uporabo zdravilišča in še mnogo več.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Budimpešta ima dobre železniške, zračne in cestne povezave s sosednjimi državami. Obsežen sistem javnega prevoza v Budimpešti je na splošno praktičen in enostaven. Turisti se lahko do večine mestnih predelov popeljejo s podzemno železnico, do nekaterih pomembnejših destinacij, zlasti na strani Budima, pa prideš z avtobusom ali tramvajem. Žal je v primerjavi z zahodnoevropskimi mesti podobne velikosti infrastruktura javnega prevoza v Budimpešti bolj dotrajana, umazana, manj zanesljiva in manj udobna. Sistem nakupa vozovnic ni avtomatiziran, mnoga vozila so neprimerno ogrevana/hlajena ali pa sploh niso, mehanske težave pa niso redkost. Kljub temu je javni prevoz solidna izbira, če želiš priti od točke A do točke B, in večina linij, ki jih uporabljajo turisti (na primer avtobusna linija do letališča), je sodobnejših in čistejših.

Če želiš izvedeti več o javnem prevozu v Budimpešti, obišči spletno mesto https://bkk.hu/en/tickets-and-passes/

Bus routes from and to Budapest

Poti Stops
From Zagreb to Budapest Zagreb – GP Goričan (Croatia-Hungary) – Budapest
Iz Münchna do Budimpešte  Munich –  Linz – Vienna – Viena Airport – Bratislava – Gyor – Budapest
From Budapest to Zagreb Budapest – GP Goričan (Croatia-Hungary) – Zagreb
Iz Budimpešte do Münchna Budapest – Gyor  – Bratislava – Viena Airport – Vienna – Linz – Munich
Iz Münchna do Zagreba Munich – Linz – Vienna – Vienna Airport – Bratislava –  Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Iz Zagreba do Münchna Zagreb – GP Goričan (Croatia-Hungary) – Budapest – Gyor  – Bratislava – Viena Airport – Vienna – Linz – Munich
Iz Bratislave do Zagreba Bratislava –  Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb
Iz Zagreba do Bratislave Zagreb – GP Goričan (Croatia-Hungary) – Budapest – Gyor  – Bratislava