Language
-
Destinacije

Bratislava

Mesto, znano po nočnem življenju in kulturni dediščini.

Odkrij Bratislavo

Prestolnica in največje mesto Slovaške - Bratislava je popularna destinacija za mlade. Številni uživajo v njenem burnem nočnem življenju, vendar ponuja veliko več kot to. Srednjeveški in gotski stari del mesta prepletajo ozke uličice, okrašene z baročnimi palačami in kronane s čudovitim gradom. Skozi mesto, ki je zgolj nekaj kilometrov od meje z Avstrijo, teče Donava, ob obali katere je Bratislavský hrad – grad na vrhu hriba, prenovljen v renesančnem slogu. Med obiskom Bratislave ne gre zamuditi čudovitih kmetij, vinogradov in vasic manj kot 50 kilometrov severno in vzhodno od Bratislave.

Kaj početi

Bratislavski grad

Bratislavski grad, prenovljen v renesančnem slogu, stoji na vrhu Malih Karpatov, neposredno nad Donavo. Zaradi svoje velikosti in lokacije, ki ponuja čudovit razgled na mesto, je že stoletja izstopajoča znamenitost mesta. Najstarejši del gradu je stolp iz 13. stoletja – vzpni se nanj in uživaj v čudovitem pogledu na mesto. Za vstop v grad moraš kupiti vstopnico, vendar lahko tudi brez nje uživaš v urejenih baročnih vrtovih za gradom.

Stara mestna hiša in muzeji

Stara mestna hiša je skupek stavb. V njej je muzej mesta Bratislava, v katerem lahko najdeš eksponate iz zgodovine mesta ali pa si ogledaš strašljivo zbirko mučilnih naprav. Nekaj časa si vzemi tudi za obisk muzeja vinogradništva, kjer lahko poskusiš regionalna vina.

V muzeju zgodovinskih sob so ponazorjene čudovito obnovljene sobe v aristokratskem slogu iz 18. in 19. stoletja. Zatopi se v preteklost in si oglej življenje plemstva.

Muzej judovske kulture skozi slike in predmete iz vsakodnevnega življenja razkriva bogate zgodbe nekdaj cvetoče judovske skupnosti v Bratislavi.

Verske znamenitosti in staro mestno jedro

Staro mestno jedro v Bratislavi je povsem nova izkušnja. V starem mestnem jedru je glavni mestni trg, ki je hkrati zgodovinsko središče mesta. Znano je po številnih cerkvah. Najbolj slavna med njimi je modra cerkev, ki se uradno imenuje Cerkev sv. Elizabete. Znana je kot najbolj modra stavba v Bratislavi in jo je vsekakor vredno obiskati.

V Katedrali sv. Martina je bilo od 14.stoletja naprej kronanih devetnajst oseb. To staro gotsko svetišče ima štiri kapele, ki so posvečene velikim osebnostim in svetnikom, kip sv. Martina na konju, ogromne dvorane z rebrastim obokom in vitraže, ki privabljajo poglede. Na vrhu stolpa je 300 kg težka kopija krone.

Jezuitsko cerkev svetega Odrešenika je vredno obiskati že zaradi njenega baročnega oltarja. Morda zagledaš glasbenika v tradicionalnem kostumu, ki igra fujaro, zato se za trenutek ustavi in prisluhni očarljivim zvokom, ki jih oddaja to nenavadno pihalo.

Dogodki

Če rad ješ na nenavadnih mestih, si ta datum označi v svojem dnevniku. Slovaški festival hrane, praktično največji piknik v mestu, se letos odvija že devetič. Ta gastronomski vikend je poln čudovite hrane, pijače, dogodkov v živo, tekmovanj in razprav. Odvija se na Bratislavskem gradu s čudovitim pogledom na mesto.

Ulice starega mestnega jedra v Bratislavi že sedemindvajsetič gostijo največji mestni festival - Obrtniški dnevi ÚĽUV (Center za ljudsko umetnost). Izdelki tradicionalne obrti in doma izdelani izdelki so glavna atrakcija festivala. Obrtniki jih bodo neposredno predstavili in te popeljali skozi bogato zgodovine obrti na Slovaškem. Obrtniški dnevi ÚĽUV so zelo priljubljeni pri najmlajših, zato v svoj obisk Bratislave vključi ta dogodek, če potuješ s svojimi otroki.

Najboljše restavracije

Bratislava ima veliko izbiro restavracij. Lokalne jedi lahko preizkusite v restavraciji Modrá Hviezda ali v pivovarni in restavraciji Bratislavský Meštiansky Pivovar , ki poleg hrane ponujata tudi lokalno varjena in nemška piva (včasih je pivo tudi del jedi).

Če imaš rad morsko hrano, se odpravi v restavracijo Brasserie La Marine, če si zaželiš vegetarijanske prehrane, pa obišči restavracijo Soupa Bistro.

Najboljša prenočišča

V Bratislavi lahko prihraniš veliko denarja. Cene v slovaški prestolnici so veliko nižje kot v Zahodni Evropi, postrežba pa je vrhunska.

Hostel

Hostel Blues se nahaja 300 metrov od starega mestna jedra Bratislave. Izbereš lahko skupinske sobe za moške ali ženske, mešane skupinske sobe ali pa zasebne sobe.

Več o hostlu

Prenočišča z zajtrkom

7Days B&B je v središču Bratislave, le 1,3 km stran od stolpa Michalska. Ponuja bar in brezplačno brezžično internetno povezavo. Sobe so ustrezno opremljene z vsem, kar potrebuješ.

Več o prenočiščih z zajtrkom

Hotel

Okolju prijazen Hotel Arcus ponuja prostorne sobe in brezplačen brezžičen dostop do interneta na mirni lokaciji. Do starega dela mesta te loči zgolj desetminutni sprehod. Ne ponuja samo dobre in cenovno ugodne namestitve, ampak tudi hitro in natančno postrežbo.

Več o hotelu

Prevoz po mestu

Bratislava ima poleg dobrih zračnih in kopenskih povezav s sosednimi državami tudi dobro povezavo po vodi – po Donavi se redno vozijo turistične ladje.

Bratislava na splošno velja za pešcem prijazno mesto. Center mesta je zelo majhen, zato se lahko povsod sprehodiš v samo nekaj minutah, vendar bodi pozoren na številne kolesarje. Če se želiš odpraviti iz mestnega središča, je javni prevoz najboljši način za potovanje po Bratislavi. Vozovnica za kratke vožnje stane 0,7 evra in velja 15 minut. Vključuje tudi prestope, vendar se zavedaj, da lahko dlje čakaš na naslednjo povezavo in se veljavnost vozovnice izteče, zato boš moral potrditi še eno vozovnico, če bo prestopna linija zamujala. Čeprav lahko to vozovnico uporabljaš za prestopne vožnje, jo je najbolj smiselno kupiti, če ti ni treba prestopati in se odpravljaš na kratke vožnje po mestnem središču. Druga vrsta vozovnice je polurna vozovnica. Stane 0,9 evra in lahko jo uporabiš za več poti v tem časovnem obdobju. 60-minutna vozovnica stane 1,2 evra in velja v bratislavskih območjih 100 in 101 ter enem dodatnem območju. Med prevozom po mestu se upošteva samo pretečen čas na vozovnici. Seznam območij se ne upošteva. Če boš ostal na daljših počitnicah, razmisli o nakupu dolgoročnih vozovnic, ki veljajo 24, 72 in 168 ur (1, 3 in 7 dni) ter stanejo 3,50 €, 8,00 € in 11,40 €. Če se odpraviš na pot ven iz Bratislave, boš potreboval vozovnico z več območji, odvisno od cilja svojega potovanja.

Bus routes from and to Bratislava

Poti Stops Timetable
From Bratislava to Vienna airport and back Bratislava – Vienna APT – Bratislava Click here for timetable
From Zagreb to Bratislava Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest – Gyor – Bratislava Click here for timetable
From Munich to Bratislava Munich –  Linz – ViennaViena AirportBratislava Click here for timetable
From Bratislava to Zagreb Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) –Zagreb Click here for timetable
From Bratislava to Munich Bratislava –  Vienna AirportVienna – Linz – Munich Click here for timetable
From Munich to Zagreb Munich – Linz – Vienna – Vienna Airport – Bratislava – Gyor – Budapest – GP Goričan (border crossing) – Zagreb Click here for timetable
From Gyor to Vienna airport and back Gyor – BratislavaVienna AirportBratislava – Gyor Click here for timetable
From Zagreb to Munich Zagreb – GP Goričan (border crossing) – Budapest – Gyor – BratislavaVienna AirportVienna – Linz – Munich Click here for timetable
From Munich to Budapest Munich – Linz – Vienna – Vienna Airport – Bratislava – Gyor – Budapest Click here for timetable
From Budapest to Munich Budapest – Gyor – Bratislava Vienna AirportVienna – Linz – Munich Click here for timetable