Language
destinations

Bled

Osupljiva destinacija za vse romantične duše, ljubitelje narave in športne navdušence

Odkrij Bled

Le redki turisti med obiskom Slovenije ne obiščejo Bleda in njegovega neverjetno lepega jezera, ne glede na to, ali so prišli obiskati Ljubljano ali pa smučati v Alpah. Jezero je v bližini meje z Avstrijo, 50 km stran od Ljubljane. Blejsko jezero je eno najlepših krajev v Sloveniji. Njegova osupljivo modra voda, otoček v obliki solze in grozeč grad nad jezerom skoraj nikogar ne pusti ravnodušnega. Bled je najbolj priljubljeno letovišče v Sloveniji, ki privabi čisto vse, od mladih parov, ki jih očarajo romantični občutki, do nahrbtnikarjev, ki iščejo možnosti za pohode, kolesarjenje in vodne športe.

Kaj početi

Blejsko jezero

Večina obiskovalcev se na Bled odpravi zaradi čudovitega zelenomodrega jezera z istim imenom. Gre za ledeniško jezero, obkroženo z ogromnimi zelenimi hribi. Na njemu je tudi otoček s staro cerkvijo. Samo jezero ni prav veliko: meri 2 km krat 1,38 km, kar pomeni, da se sprehod okoli jezera traja približno eno uro. Vendar si med obhodom lahko odpočiješ in uživaš v lepoti narave, še več pa je priložnosti za tekočo osvežitev, zato lahko sprehod okoli jezera traja celo jutro ali popoldne. Ogledaš si lahko elegantne vile iz 19. stoletja, opazuješ race, ki veselo plavajo po jezeru, in se zagledaš v čudovita drevesa.

Verske znamenitosti

Na otoček lahko prideš s pletno ali pa najameš čoln z vesli. Ko prideš na otok, te bo kamnito stopnišče popeljalo do cerkve Matere Božje na jezeru, baročne cerkve iz 17. stoletja. Ogledaš si lahko bogato okrašen glavni del cerkve in kratko razstavo o samem otoku. Preden zapustiš otok, lahko pozvoniš na “zvon želja” – obiskovalci po stari navadi pozvonijo, da se jim izpolni želja. Vendar ne misli, da boš z lahkoto pozvonil.

Na obali v bližini Blejskega gradu že od leta 1905 stoji neogotska cerkev, posvečena sv. Martinu. Čeprav v cerkev ni mogoče vstopiti, kadar ni maše, lahko še vedno pokukaš skozi steklo in si ogledaš notranjost.

Zgodovinski deli mesta

Na blejskem otoku je poleg cerkve tudi proštija. Nekdaj so v njej živeli duhovniki in romarji, danes pa se uporablja kot manjši muzej.

Blejski grad ponosno stoji na svojem skalnatem prestolu že od 11. stoletja ter varuje Blejsko jezero in tudi samo mesto. Osemsto let je bil sedež briksenskih škofov. Danes je v njemu velika zbirka orožja in oklepov ter nakita, ki so ga našli v zgodnje slovanske nekropole na Pristavi. Vzpon do gradu je precej strm, vendar se vsekakor izplača. Če ne želiš hoditi, se do gradu lahko vedno zapelješ s cestnim vlakcem.

Naravna lepota

Soteska Vintgar je zgolj 4 km stran od Bleda. V njej se lahko sprehodiš po 1600 metrov poti, ki večkrat prečkajo reko Radovno. Če imaš rad naravo, je to popoln kraj zate. Vendar bodi previden – pot je lahko mokra in spolzka.

Več dejavnosti

Festivalna dvorana je priljubljeno prizorišče na vzhodnem robu Blejskega jezera. Vzemi si nekaj časa in razišči, kateri koncerti, dogodki ali razstave potekajo med tvojim obiskom Bleda – ne boš razočaran.

Blejsko jezero je že dolgo znano po raznolikih športnih dejavnostih, kot so kolesarjenje, pohodništvo, veslanje in sankanje. Ko boš tam, poskusi nekaj nenavadnega.

Dogodki

Blejski dnevi so tisti dnevi, ko se Bled zašibi od turistov. Blejski dnevi so tisti dnevi, ko se Bled zašibi od turistov. Ti si v treh dneh, kolikor trajajo, pridejo ogledat, kako nastajajo izdelki domače in umetnostne obrti, ter prisluhnejo promenadnim koncertom. Najbolj zanimiv trenutek, ki hkrati privabi največ obiskovalcev, je tradicionalna blejska noč, ko jezero zažari. Organizatorju na gladino jezera položijo 15.000 luči v jajčnih lupinah (izdela jih Andrej Vidic z Bleda).

Okarina Festival Bled je posvečen glasbi sveta in se odvija od leta 1990. Vsako leto se množice ljudi zberejo na koncertnih prizoriščih in njihovi bližini in ustvarijo neverjetno vzdušje, ki je najboljši dokaz kakovosti festivala.

Najboljše restavracije

Bled ima veliko izbiro restavracij z lokalno, nacionalno in mednarodno hrano. Lokalno hrano lahko poskusite v restavracijah, kot so Penzion BercRestavracija Blejski grad in Grajska plaža. Če si zaželiš morske hrane, se odpravi v Oštarijo Peglez’n. Mednarodne jedi lahko poskusiš v Okarini in Špici. Kjerkoli boš že jedel, zagotovo ne boš razočaran.

Najboljša prenočišča

Bled ponuja pestro ponudbo nastanitev – čudovite hotele, družinske penzione in kampe – v mestu se najde nekaj za vsakogar.

Hostel

Hostel Dolar se nahaja na Bledu, 900 m stran od Blejskega otoka. Nahaja se približno 2,5 km stran od Blejskega gradu in 2 km stran od Športne dvorane Bled. Ima vrt in s soncem obsijano teraso.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Apartma s pogledom na jezero in brezplačnim brezžičnim dostopom do interneta v penzionu Pletna se nahaja na Bledu, zgolj 1,6 km stran od Športne dvorane Bled in 1,7 km stran od Blejskega otoka. Od Blejskega gradu je oddaljen 3,3 km.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Elegantni Grand Hotel Toplice je na obali Blejskega jezera in ponuja panoramski  pogled na jezero in Julijske Alpe. V sklopu hotela je tudi butični welness studio s termalnim bazenom in savnami, kjer so na voljo masaže in nega telesa. Gosti se lahko sprostijo na terasi s pogledom na jezero. Po vsem hotelu je na voljo tudi brezplačen brezžični dostop do interneta.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Bled je od ljubljanskega letališča oddaljen le 40 km. Do Bleda lahko enostavno prideš z vlakom ali avtobusom.

Bled je manjše mesto. Razišči ga peš ali pa najemi kolo in uživaj v razgledih.

Bus routes from and to Bled

Pot Stops
Iz Pulja do Bleda Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana – Bled
Iz Bleda do Pulja Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Pulja do Münchena Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
Iz Beljaka do Ljubljane Villach – Bled – Ljubljana
Iz Umaga do Münchna Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
Iz Stuttgarta do Ljubljane Stuttgart – Ulm – Augsburg– Munchen – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Iz Salzburga do Pulja Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Salzburga do Ljubljane Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Iz Pulja do Salzburga Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg
From Pula to Frankfurt Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
Iz Poreča do Münchna Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
Iz Münchna do Umaga  Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag
Iz Münchna do Pulja Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
Iz Münchna do Poreča Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč
Iz Münchna do Ljubljane Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana
Iz Ljubljane do Beljaka Ljubljana –Bled– Villach
Iz Ljubljane do Stuttgarta Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart
Iz Ljubljane do Salzburga Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg
Iz Ljubljane do Münchna Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen
From Ljubljana to Frankfurt Ljubljana –Bled– Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
From Frankfurt to Pula Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart  – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag –  Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Frankfurt to Ljubljana Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart  – Ulm – Augsburg – Munich – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana