Language
destinations

Augsburg

Tretje najstarejše nemško mesto

Odkrij Augsburg

Augsburg je eno od najstarejših mest v Nemčiji in največje mesto na romantični cesti. Oblikovali so ga Rimljani, srednjeveški rokodelci, bankirji, trgovci kot tudi novejše industrije in tehnologije. Pred več kot dva tisoč leti so ga ustanovili pastorki rimskega cesarja Avgusta. V srednjeveških časih je bil ena najbogatejših neodvisnih mestnih republik. To slikovito mesto je polno tlakovanih ulic in visokih stolpov. Do njega se lahko odpraviš na dnevni izlet iz Münchena ali pa si ga vzameš kot zanimivo postojanko na romantični cesti, čeprav ni tako slikovit kot druge postojanke.

Kaj početi

Muzeji

Muzej Maximilianmuseum je umeščen v dve aristokratski meščanski hiši. Združeni sta z dvoriščem, prekritim s stekleno streho z jeklenimi nosilci, na katerem so razstavljeni številni kipi. Na tej stalni razstavi si lahko ogledaš čudovito zbirko originalnih lesenih modelov arhitekturnih izdelkov Eliasa Holla. Na voljo je tudi zbirka srebrnih in zlatih kovancev, vendar je resnični zaklad začasna razstava različnih bavarskih tematik.

Brechthaus je rojstna hiša slavnega dramatika in pesnika, Bertolta Brechta. Tukaj je živel še dve leti po rojstvu, preden se je preselil na drug konec mesta. Danes so v njej stari gledališki plakati in izjemen niz kronoloških fotografij v naravni velikosti kot tudi spalnica njegove matere.

V muzeju Fuggereimuseum si lahko ogledaš, kako so meščani živeli, preden so imeli dostop do tekoče vode in centralnega ogrevanja.

Če imaš rad lutkovna gledališča ali obiskuješ Augsburg z otroci, ne pozabi obiskati gledališča Augsburger Puppenkiste. Skupaj z otroki si lahko ogledaš lutkovno predstavo ali pa si zvečer ogledaš bolj zahtevne predstave za odrasle.

Zgodovinske znamenitosti

Fuggerei je najstarejša katoliška dobrodelna naselbina na svetu. Leta 1516 jo je ustanovil Jakob Fugger, imenovan bogati, ker je želel pomagati pomoči potrebnim. Danes v njej živi približno dvesto ljudi, katerih najemnina ostaja zamrznjena pri 1 Renskemu goldinarju na leto (trenutna vrednost je manj kot en evro). V enem od stanovanjem je prikazan način življenja stanovalcev, preden so dobili tekočo vodo in ogrevanje. Eno od sodobnih stanovanj pa je odprto javnosti.

Mestno hišo v renesančnem slogu je zgradil Elias Holl. Dvojna stolpa s strukturo čebule in zašiljeno konico se dvigujeta nad mestnim trgom. Glavna stavba mestne hiše je kronana s 4 m visokim storžem, ki je tudi simbol mesta. Če se odpraviš v višja nadstropja mestne hiše, si lahko ogledaš ogromno jedilnico Goldener Saal, ki ima čudovito okrašen strop s številnimi freskami.

Če želiš uživati v panoramskem pogledu na mesto, obišči stolp Perlachturm poleg mestne hiše. Ko je na stolpu rumena zastava, se stolpa odpira sanjski pogled na Alpe.

Palača Schaezlerpalais je samo po sebi rokokojski zaklad. Ta nekdanji dom Benedikta Adama Lieberta, bankirja iz 1.8 stoletja, ima osupljivo notranjost, vrtove in dvorišča kot tudi izjemno bogato okrašeno plesno dvorano, vendar je ta palača cenjena tudi zaradi svoje bogate umetniške zbirke.

Verske znamenitosti

Približno 300 m vzhodno od glavne železniške postaje si boste med potjo do starega mestnega jedra Altstadt lahko ogledali Augsburško sinagogo v slogu art nouveau. Oglejte si kulturni muzej v njeni notranjosti in izvedite več o življenju Židov v tej regiji.

Najstarejši elementi Augsburške katedrale segajo nazaj v zgodnja 1000-ča leta, vendar prevladuje poznogotski slog. Cerkev je blagoslovljena z bogastvom umetnosti, od bogato okrašenih stebrov v cerkveni ladji do srednjeveških vitrajev.

Cerkev sv. Urha in sv. Afre skriva zvezdaste oboke, hrastove oltarje in sarkofage sv. Ulrha in Simperta, nekdanjih Augsburških nadškofov, ter sv. Afre.

Dogodki

Glasbeni festival Tiny Changes se bo odvijal 10. maja v Augsburgu. Prizorišče Reese Theatre bo posvečeno posebni tematiki – vsesplošnemu boju proti depresiji. Z emocionalnim, vendar intimnim koncertom bodo oboževalci indie glasbe počastili spomin na preminulega glasbenika Scotta Hutchinsona. Uživaj v zvokih rock, pop, indie, akustične in folk glasbe in pusti svoj prispevek za dober namen.

Najboljše restavracije

V Augsburgu vsekakor poskusi lokalno sladico Zwetschgendatschi, kolača z osnovo iz krhkega testa ali kvašenega testa, ki ga prekriva plast sliv – odlično se prileže skodelica kave, stepena smetana ali plast krušnih drobtin. To sladico lahko poskusiš v restavraciji Bayerisches Haus am Dom. Če želiš imenitno večerjo, se odpravi v restavracijo August, če pa se ti toži po lahki sredozemski hrani pa obišči restavracijo Perlacht Acht.

Najboljša prenočišča

Odvisno od želene vrste počitnic lahko najdeš različne hotele, prenočišča, gostišča in druge zasebne nastanitve.

Hostel

Hostel SLEPS ponuja svetle, udobne sobe in brezplačen brezžični dostop do interneta v celotni stavbi. Je v centru Augsburga, zgolj 6 minut hoje stran od starega mestnega jedra.

Več o hostlu

Gostišče

Pension Alis se nahaja v Augsburgu. Na voljo je brezplačen brezžični dostop do interneta. V vsaki sobi je na voljo televizor s satelitskimi kanali. Dodatki vključujejo mizo in posteljnino. Nekatere sobe imajo zasebno kopalnico.

Več o gostišču

Hotel

Zgodovinski hotel Steigenberger Drei Mohren se nahaja na čudoviti ulici Maximilianstrasse v osrčju Augsburga, zgolj 10 minut hoje stran od muzeja Fuggerei. Njegove glavne značilnosti so elegantne sobe in suite ter restavracija z vidno kuhinjo.

Več o hotelu

Prevoz po mestu

Do Augsburga najlažje prideš z avtobusom ali zasebnim prevozom z letališča v Münchenu. V Augsburgu si lahko pomagaš s tramvaji. Če si kupil karto Bayern-Ticket, ti med obiskom Augsburga ne bo treba kupovati dodatnih kart za uporabo lokalnih prevoznih sredstev. Za več informacij o cenah vozovnic obišči https://integreat.app/augsburg/en/alltag/tram-und-bus

Bus routes from and to Augsburg

Poti Stops
From Pula to Frankfurt Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad – Umag – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
From Munich to Frankfurt Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
From Ljubljana to Frankfurt Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munchen – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – APT Frankfurt – Frankfurt
From Frankfurt to Pula Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munchen – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (Croatia-Slovenia) – Umag – Novigrad – Poreč – Rovinj –Pula
From Frankfurt to Munich Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munchen
From Frankfurt to Ljubljana Frankfurt – APT Frankfurt – Mannheim – Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg – Munchen – Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana