Language
destinations

Frankfurt

Futuristično evropsko križišče

Odkrij Frankfurt

Frankfurt (uradno imenovan Frankfurt ob Majni) je najbolj mednarodno in raznoliko mesto v Nemčiji. Leži ob reki Majni in je peto največje nemško mesto ter poslovno in finančno središče države. Na njegovem obzorju se lesketajo avantgardni nebotičniki iz stekla, železa in betona in zdi se, kot bi bilo mesto postavljeno v futuristični roman. A v svojem srcu Frankfurt ostaja nepričakovano mikavno in dokaj tradicionalno mesto s slikovitim srednjeveškim starim delom mesta (Altstadt), soseskami, ki spominjajo na vasice, polne kavarn z vrtovi, butiki in ulično umetnostjo ter očarljivimi parki, vrtovi in obrežji.

Kaj početi

Muzeji

Vsakdo bo zagotovo našel vsaj en zanimiv muzej – Frankfurt ima več kot ducat muzejev, ki jih je vredno obiskati. Muzej Städel je svetovno priznana umetnostna galerija z izjemno zbirko evropske umetnosti izpod rok mojstrov, kot so Rubens, Renoir in Picasso, ki obsega dela od srednjega veka do danes. Čakalne vrste znajo biti precej dolge, zato je bolje vstopnice vnaprej rezervirati po spletu.

Muzej Senckenberg varujejo replike dinozavrov v naravni velikosti. V njem je na ogled frankfurtsko naravoslovje, od paleontologije in biologije do geologije. Brezplačen vstop v muzej imajo obiskovalci iz pobratenih mest Kaira, Dubaja, Krakova, Birminghama, Budimpešte, Lyona, Prage, Tel Aviva, Toronta, Milana in Guangzhouja.

V židovskem muzeju je upodobljeno življenje tamkajšnjih židov od 15. do 18. stoletja, medtem ko so v frankfurtskem zgodovinskem muzeju shranjene zgodbe iz dolge in zanimive zgodovine mesta.

Filmski navdušenci bodo v Nemškem filmskem muzeju lahko uživali v spoznavanju zgodovine kinematografije, snemanja filmov ter točno določenih žanrov in umetnikov.

Zgodovinske znamenitosti

V ogromnem sedemnadstropnem poslopju IG-Farbenhaus je bil sedež podjetja IG Farben, preden je na oblast prišel Hitler in odpustil židovske znanstvenike in upravitelje. Več o zgodovini izdelkov podjetja lahko izveš v prvih petih nadstropjihprečnega krila Q4.

Pisatelji in ljubitelji književnosti bodo uživali v obisku Goethejeve rojstne hiše. Opremljena je v bogatem meščanskem slogu iz Goethejevega časa z nekaterimi predmeti, ki so bili dejansko njegova last. V Goethejev muzeju (vključen v ceni vstopnice) so na ogled vplivne slike iz Goethejevega časa.

V stari mestni hiši Römer so v času Svetega rimskega cesarstva izvolili in kronali cesarje. Danes je v njej pisarna župana Frankfurta in služi kot matični urad.

Verske znamenitosti

Stara cerkev sv. Nikolaja je protestantska cerkev iz rdečega peščenca z enim zvonikom. Stoji na južni strani Römerberga, v svoji mirni notranjosti pa skriva izklesane kamnine in nagrobnike iz 14. in 15. stoletja.

Med verskimi znamenitostmi velja omeniti tudi zahodno sinagogo. Zgradili so jo med letoma 1908 in 1910, poškodovali pa so jo leta 1938. K sreči so jo uspeli obnoviti in ji povrniti nekdanji sijaj. Na pročelju je medaljon z levom, ki drži ščit z Davidovo zvezdo.

Parki

Frankfurtski botanični vrt PalmenGarten je poln vrtov z vrtnicami, rastlinjakov s tropskimi rastlinami, v njem pa najdeš tudi nasad bambusa in skalnjak. Sprosti se ob lepoti rastlin, medtem ko se otroci igrajo na igriščih. Med majem in septembrom se lahko preizkusiš v veslanju ali obiščeš koncerte na prostem, če te v Frankfurt zanese poleti.

Rečna promenada se razteza ob obeh bregovih reke. Kot nalašč za sprehode, tek, kolesarjenje ali piknik.

Frankfurtski živalski vrt se razteza na 11 hektarjih, v njem pa domuje več kot štiri tisoč živali. V njem imajo prostor za nočne živali, ptice, dvoživke in primate. Živalski vrt je primeren za družine – imajo del z udomačenimi živalmi, ki jih lahko božaš, prostor za piknik in več restavracij, ki so primerne za družine.

Dogodki

“Wäldchestag” (gozdni dan), je edinstvena prireditev v Frankfurtu ob Majni, ki jo prirejajo v torek po binkoštih in predstavlja vrhunec binkoštnih praznikov. V Frankfurtu ta dan že stoletja praznujejo kot “državni praznik”. Mladi in stari vseh generacij zaključijo z delom do poldneva in se s prijatelji in sorodniki podajo v mestni gozd, kjer praznujejo “svoj” Wäldchestag. Wäldchestag je pokazatelj tega, v kolikšni meri se meščani Frankfurta poistovetijo z mestom, in simbol njihove ljubezni do mesta.

S sedemdnevnim Festivalom zelene omake počastijo Goethejevo najljubšo jed in najbolj priljubljeno frankfurtsko specialiteto. Na Festivalu zelene omake imajo obiskovalci vsak dan priložnost izbrati zmagovalno ekipo med številnimi ekipami, ki jih na festival pošljejo frankfurtski hoteli in restavracije.

Najboljše restavracije

V Frankfurtu imaš neomejene možnosti prehrane: v mestu lahko najdeš vse, kar želiš. Če želiš poskusiti lokalne jedi, zavij v restavracijo Zu den 12 Aposteln ali v restavracijo Druckwasserwerk. Restavracija Fleming’s Club nudi različne mednarodne jedi, medtem ko si lahko v restavraciji Seven Swans privoščiš gurmanske vegetarijanske jedi.

Najboljša prenočišča

V Frankfurtu lahko najdeš pestro ponudbo nastanitev – samo odločiti se moraš, kako želiš preživeti noči v tem mestu.

Hostel

Samo 200 m od frankfurtske centralne postaje, v središču rdeče četrti, stoji sodoben hostel. V hostlu Five Elements imaš na voljo brezplačen brezžični dostop do interneta, lokacija pa je odlično izhodišče za raziskovanje Frankfurta.

VEČ O HOSTLU

Prenočišča z zajtrkom

Prenočišče z zajtrkom My place je v osrčju Frankfurta in gostom nudi svetla stanovanja na priročni lokaciji. Na voljo je brezplačen brezžični dostop do interneta.

VEČ O PRENOČIŠČIH Z ZAJTRKOM

Hotel

Elegantni hotel vabi goste z razkošno notranjostjo, sodobno kuhinjo in holistično sprostitvijo. Stoji v samem središču Frankfurta, samo streljaj od glavne nakupovalne ulice Zeil.

VEČ O HOTELU

Prevoz po mestu

Frankfurt predstavlja središče osrednje Nemčije, zato je državno prometno vozlišče. Ima odlične železniške, cestne in zračne povezave. Taksiji znajo biti dragi, toda vedno lahko najameš kolo in uživaš v prijetni vožnji. Javni prevoz je dobro razvit in izbiraš lahko med podzemno železnico U-Bahn, tramvajem in avtobusom. Za več informacij o javnem prevozu in cenah obišči spletno mesto https://www.rmv.de/c/en/start/

Bus routes from and to Frankfurt

Poti Stops
Iz Manheima do frankfurtskega letališča Manheim –  Frankfurt Airport – Manheim
From Pula to Frankfurt Pula – Rovinj – Poreč – Novigrad –Umag – GP Kaštel (border crossing) – Trieste – Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm –  Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – Frankfurt Airport – Frankfurt
From Munich to Frankfurt Munich – Augsburg – Ulm – Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim  Frankfurt Airport – Frankfurt
From Ljubljana to Frankfurt Ljubljana – Bled – Villach – Salzburg – Munich – Augsburg – Ulm –  Stuttgart – Karlsruhe – Mannheim – Frankfurt Airport – Frankfurt
From Frankfurt to Pula Frankfurt – Frankfurt Airport –  Mannheim -Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –Munich –  Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana – Trieste – GP Kaštel (border crossing) – Umag– Novigrad – Poreč – Rovinj – Pula
From Frankfurt to Munich Frankfurt – Frankfurt Airport –  Mannheim -Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –Munich
From Frankfurt to Ljubljana Frankfurt – Frankfurt Airport –  Mannheim -Karlsruhe – Stuttgart – Ulm – Augsburg –Munich –  Salzburg – Villach – Bled – Ljubljana